Zakwaszenie organizmu - zapobieganie i leczenie

Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY, OBJAWY, LISTA PRODUKTÓW)

Zakwaszenie organizmu będzie groźne? Zdrowy organizm ma lekko zasadową krew powyżej 7. Nasz sposób odżywiania będzie prowadził do zakwaszenia organizmu.

Powiemy więc czym jest zakwaszenie jakie są jego przyczyny, jak się może ten problem objawiać i jakie produkty o zakwaszeniu będą decydować, co jeść, by zakwaszenia unikać?

Zakwaszenie organizmu - przyczyny

Produkty zbożowe, duże ilości słodyczy, ser, żywność przetworzona, która ma wiele soli to przede wszystkim te składniki, które będą wpływać na zakwaszenie organizmu. Gdy nie ma w naszej diecie stabilizacji i występują te składniki, ale nie są w nadmiarze organizm możliwe, że poradzi sobie sam korzystając z posiadanych zasobów wapnia, sodu, potasu i magnezu. Jeśli jednak w diecie tych produktów kwasotwórczych jest zbyt dużo to można doprowadzić do tego, że organizm będzie zakwaszony.

Zakwaszenie organizmu – objawy

Zakwaszenie organizmu może sprawić, że dojdzie do jego odwapnienia. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na pojawienie się osteoporozy, łamanie zębów, paznokci, kości staną się bardziej podatne na złamania, zęby na próchnicę i parodontozę.

Sposób na ciągłe zmęczenie

Czym grozić będzie nam zakwaszenie organizmu?

Można obawiać się, że z tego powodu pojawi się problem z miażdżycą, wylewami, chorobami wątroby, chorobą wieńcową czy cukrzycą. Jeśli organizm jest zakwaszony będziemy narażeni również na to, że dojdzie do rozwoju komórek rakowych, pojawić się mogą problemy ze snem, częste infekcje. Gdy zaczną nam wypadać włosy nasze paznokcie będą kruche oraz łamliwe a skóra będzie mocno sucha, powinniśmy wtedy zmieniać swoją dietę.

Objaw zakwaszenia organizmu to również ostre, przewlekłe stany zapalane błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy z trawieniem, wzdęcia, bóle mięśni, przewlekłe bóle kręgosłupa, zapalenie stawów, problemy z grzybicami. Produkty powodujące zakwaszenie organizmu powinny być ograniczone do minimum a na ich miejsce trzeba będzie postawić na alkalizujące produkty spożywcze.

Te produkty, które są zakwaszające również dzielimy na mocno zakwaszające, średnio i słabo w zależności od tego jaki mają poziom pH. Nie trudno będzie wskazać jakie z tych produktów powinniśmy spożywać, oczywiście jeśli komuś będzie zależeć na tym, by być zdrowym.