Zakwaszenie organizmu - zapobieganie i leczenie

Jesteś przygnębiona, nie masz siły i ciągle chorujesz? To może być zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej. Najbardziej prawdopodobna przyczyna wynika z tego, że źle się odżywiamy. Coraz więcej osób wybiera przetworzone produkty żywieniowe a te niestety nie są dla nas dobre i prowadzą do zakwaszenia, stosowani dobrej diety to sposób na utrzymywanie świetnej sylwetki.

Wiele osób decyduje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Wprowadza się więcej białka i zdrowe tłuszcze. Jeśli jednak te zmiany nie będą dobrze wykonane nasze samopoczucie może się zdecydowanie pogorszyć.

Zdrowy organizm powinien mieć pH skóry nieco ponad 7,45.Wartości poniżej 5 oznaczać będą zakwaszenie organizmu.

Produkty zakwaszające organizmy to:

kasza gryczana,

mięso,

ryby,

cukier biały,

żółte sery,

płatki owsiane,

słodzone napoje gazowane,

kawa,

czarna herbata,

makarony z białej mąki,

chleb pszenny

produkty pszenne.

O zakwaszeniu organizmu świadczyć mogą takie objawy jak złe samopoczucie, brak sił, intensywny zapach moczu, bóle w układzie moczowym, pojawiające się zmiany skórne, mniejszy popęd płciowy, ból stawów oraz mięśni, nadmiernie gromadzenie się kwasu mlekowego u osób, które regularnie trenują, infekcję wirusowe, dość często pojawia się także znacząco obniżona odporność organizmu.

Sposób na zdrowie

Jeśli chcemy sprawdzić czy mamy zakwaszony organizm trzeba będzie wykonywać badanie pH moczu. Jak więc się odżywiać, by nie doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Należy łączyć produkty, które mają wysokie pH z tymi, które pH mają niskie.

Jeśli chodzi o produkty, które mają działanie zasadowe można tutaj wymienić:

owoce (większość owoców posiada pH zasadotwórcze, starajmy się ich spożywać w ilościach umiarkowanych, duże spożycie owoców przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej),

warzywa (sałaty, brokuły, pomidory, ogórki, rzodkiewka, marchew, buraki),

ryż paraboliczny, brązowy,

pieczywo pełnoziarniste,

olej lniany,

nabiał,

cukier brzozowy (Ksylitol).

Można przygotować sobie przykładowo taki posiłek, gdzie mamy 100 gram mięsa do tego 100 gram ryżu i oczywiście 200 gram warzyw i owoców i w ten sposób gwarantujemy sobie, że ewentualnie składniki zakwaszające będą neutralizowane przez składniki alkalizujące, które są pozytywne dla nas i gwarantują nam dobre samopoczucie i zdrowie.