Zakwaszenie organizmu - zapobieganie i leczenie

Czym jest zakwaszenie organizmu – przyczyny i metody zapobiegania

„Jeśli nie chcesz zmienić swego życia, nie można Ci pomóc.” Hipokrates

Równowaga kwasowo-zasadowa jest bardzo ważna dla zdrowia człowieka. Optymalne pH krwi powinno utrzymywać się na poziomie 7,35 – 7,43, jeśli ilość kwasów jest zbyt duża i organizm nie może ich wydalić ani zobojętnić, istnieje wysokie ryzyko uszkodzenia narządów i tkanek.

Średnie pH najważniejszych kwasów w organizmie człowieka wykosi: sok żołądkowy 2,5, wydzielina pochwy 4,0-4,7, mocz 6,2, krew 7,37-7,43, wydzielina trzustki 7,5-8,8. Wiele kwasów jest niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ważne jest jednak to, że powinny znajdować się na właściwym miejscu i we właściwym czasie.

Główne przyczyny zakwaszenia organizmu to:

nadmierne spożywanie białka zwierzęcego;

- zbyt mała ilość spożywanych owoców i warzyw;

- nadmierna ilość oczyszczonych węglowodanów w diecie (m.in. biała mąka i cukier);

- nieprawidłowe łączenie produktów, głównie białka i skrobi;

- spożywanie produktów wysoko przetworzonych;

- nadmierna ilość używek, m.in. kawy, mocnej herbaty, alkoholu, palenie papierosów;

- stres, zbyt szybkie tempo życia;

- kuracje odchudzające;

- zaparcia;

- brak aktywności fizycznej;

- zbyt mała ilość wypijanej wody.

Niezdrowa dieta

Żywność

Istnieją różne kategorie żywności:

a) kwasotwórcza – nie ma kwaśnego odczynu, jednak kwasy tworzą się podczas trawienia oraz przemian metabolicznych. Są to: mięso, drób, wędliny, boczek, słonina, podroby, sery, tłuszcze zwierzęce, jaja, rośliny strączkowe, słodycze, cukier, czekolada, alkohol, majonez, musztarda, orzeszki ziemne, kawa i herbata.

b) kwsaśna - posiada odczyn kwaśny, jednak część produktów w wyniku przemian metabolicznych ma charakter zasadotwórczy, są to: kwaśne mleko i śmietana, świeży ser, niedojrzałe owoce, jagody, owoce cytrusowe, pomidory, ocet i soki owocowe.

c) zasadowa – posiada odczyn zasadowy, jednak nie wykazuje właściwości alkalizujących.

d) zasadotwórcza – nie posiada odczynu zasadowego, jednak posiada właściwości alkalizujące i silnie odkwaszające. Są to: ziemniaki gotowane w mundurkach, alkaliczne produkty mleczne, sałaty, szpinak, seler, warzywa korzeniowe, a zwłaszcza buraki. Większość warzyw surowych, dojrzałe owoce.

e) niedobory wody – najlepsza jest woda gotowana, bez jakichkolwiek dodatków, można pić także źródlaną lub mineralną.

f) stres – często staje się przyczyną zakwaszenia.

Leczenie zakwaszenia:

- właściwa dieta;

- picie wody zjonizowanej;

- ograniczenie używek, m.in. kawy, mocnej herbaty, nikotyny, alkoholu;l

- aktywność fizyczna;

- unikanie sytuacji stresowych.