Zakwaszenie organizmu - zapobieganie i leczenie

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Żywność oprócz tego, że ma smak, zapach czy konsystencję ma również charakterystyczny odczyn, który ma wpływ na nasz organizm. Tak jak poszczególne produkty spożywcze mają swoje pH tak również nasze płyny w organizmie mają swoje pH.

Najbardziej miarodajnym dla nas będzie odczyn krwi, której pH powinno być lekko zasadowe i wynosić około 7,36. Jeśli na co dzień będziemy spożywać duże ilości produktów zakwaszających nasz organizm znajduje się w stanie kryzysu.

Co się dzieje w organizmie, gdy spożywamy produkty zakwaszające?

Jeśli chcemy przywrócić sobie równowagę i odpowiednie pH organizm musi mobilizować swoje rezerwy. Gdy przewaga produktów zakwaszających jest duża ciało wiąże toksyny w tłuszcz i odstawia je w naszym organizmie. Tak tworzy się warstwa w około narządów, przez którą nie mogą funkcjonować. Zakłócenie równowagi kwasowo zasadowej to w rzeczywistości poważna dolegliwość. Początkowo prowadzi do kryzysów, które jeśli nie będą leczone ale zaleczone przerodzą się w schorzenia przewlekłe.

Problemy zdrowotne

Wszystko zaczyna się od dużych bólów głowy, kręgosłupa, zgagi i niespodziewanych biegunek oraz innych dolegliwości jelitowych. To sygnał dla nas, że z równowagą kwasowo zasadową w organizmie coś jest nie tak. Według tradycyjnej medycyny wskutek zakwaszenia będzie się rozwijać większość schorzeń, w tym również te przewlekłe takie jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny czy cukrzyce.

Terapie odkwaszające są coraz bardziej popularne. Dowiadujemy się, że dzięki nim można dbać o zdrowie i pozbyć się dolegliwości, Chodzi o to, by dobrze się odżywiać i ograniczać produkty kwasotwórcze a wybierać zasadotwórcze. Do tych zakwaszających zalicza się kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery. Jeśli są one podstawą naszej diety to zakwaszenie jest bardzo możliwe, dodatkowo zakwaszeniu służą papierosy i alkohol oraz brak snu i wysiłek.

Odkwaszanie – na czym polega?

Odkwaszenie to wykluczenie z diety takich składników, które nam nie będą służyć. Przede wszystkim codzienny jadłospis powinien się opierać w dużej mierze o warzywa, które neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii. Warzywa gotujemy na parze albo też w niewielkiej ilości wody. Niektóre przygotowujemy w łupinach między innymi ziemniaki i buraki. Staramy się stawiać na zielone warzywa i spożywamy duże ilości soków owocowych i warzywnych.