Skutki zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Objawy i zagrożenie

Zakwaszenie organizmu to problem, który mogą odczuć wszystkie narządy. Efektem zakwaszenia mogą być problemy z kręgosłupem, choroby jelit, osteoporoza, zapalenie stawów, grzybica, a nawet choroby nowotworowe.

Wpływ na zakwaszenie organizmu ma wiele produktów spożywczych, począwszy od mięsa, poprzez tłuszcze, cukry, a na nabiale, owocach jagodowych, rybach i warzywach strączkowych skończywszy.

Można wręcz stwierdzić, że aby nie zakwasić organizmu, należałoby zrezygnować z jedzenia. Wtedy jednak grozi nam śmierć głodowa.

Co w tej sytuacji zrobić? Najlepszym doradcą jest zdrowy rozsądek, który z całą pewnością pozwoli skutecznie zmierzyć się z tezami stawianymi przez zagorzałych przeciwników kwasów.

Zakwaszenie organizmu - problem 85% populacji

Półprawda

Faktem jest, że zdecydowana większość Polaków preferuje dietę bogatą w produkty zakwaszające, głównie mięso i jego przetwory, produkty mączne, cukier i tłuszcz. W codziennej diecie brakuje natomiast warzyw i owoców, które posiadają odczyn zasadowy. Niezdrowe odżywianie, wprowadzane często już w dzieciństwie, staje się przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że ludzki organizm jest na tyle inteligentny, by stworzyć wiele mechanizmów buforowych, które skutecznie wspomagają równowagę kwasowo-zasadową, nie mniej jednak wymagają one dostarczania do organizmu odpowiednich składników odżywczych.

Objawy zakwaszenia

Zasadowica lepsza od kwasicy

Nie

Ludzki organizm stara się dążyć do homeostazy, czyli ustanowienia pH w granicach optymalnego poziomu, który jest lekko zasadowy i oscyluje w granicach 7,35 - 7,45.

Należy jednak pamiętać, że środowisko silnie zasadowe wcale nie oznacza idealnego zdrowia – zasadowica, bez względu na mechanizm jej powstawania, może przyczynić się do zaburzeń mózgowych, w tym niedotlenienia. Ponadto zasadowica może spowodować zaburzenia czynności układu mięśniowego, pracy serca, układu nerwowego i oddechowego, a także napady tężyczki.

Szczęściem w nieszczęściu jest to, że zasadowica występuje bardzo rzadko, nie mniej jednak zagrożeniem jest także kwasica, dlatego też warto zadbać o równowagę zasadowo-kwasową.

Długotrwałe zakwaszenie musi doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem

Tak

Zdrowa dieta, bogata w warzywa i owoce, pozwala utrzymać prawidłowe pH. Obniżenie pH oznacza zakwaszenie organizmu, wynikające z gromadzenia się w nim substancji kwaśnych lub niedoboru substancji zasadowych.

Efektem długotrwałego zakwaszenia mogą być poważne dolegliwości zdrowotne, m.in. dna moczanowa, osteoporoza oraz kamica nerkowa.

O wystąpieniu zakwaszenia mogą świadczyć psujące się zęby, łamliwe paznokcie, zaburzenia snu oraz podatność nainfekcje.