Skutki zakwaszenia organizmu

Skutki zakwaszenia organizmu

Zakwaszenie organizmu to sytuacja, w której w naszym ciele poziom kwasowości, odczyn pH, uzyskuje poziom wpływający negatywnie na procesy biochemiczne zachodzące w tkankach. Efektem tego jest rozwijanie się równych chodów, powstanie dobrego środowiska dla rozwoju drożdży i szkodliwych bakterii, jak również wirusów i komórek nowotworowych.

Naszym najlepszym sprzymierzeńcem w dbaniu o odpowiednią równowagę kwasową jest wspomniana już skala pH informująca nas o stosunkowej zawartości kationów wodorowych w naszym organizmie. Skala zdefiniowana jest na przedziale <1,14>.

Poziom pH jest właściwością każdego systemu biochemicznego i w naszym organizmie każdy układ ma własny poziom pH. Nasza krew i mocz powinny mieć odczyn lekko zasadowy, czyli 7,3-4,5. Jeśli nasza krew ma niższy wskaźnik pH, oznacza to, że nasz organizm jest zakwaszony i przez to w krwi może rozpuścić się mniejsza ilość tlenu. Dochodzi także do przekształcania się erytrocytów w taki sposób, że ich budowa zostaje zaburzona i mogą one blokować naczynia krwionośne.

Równowaga kwasowo zasadowa

Co więcej, organizm ludzki zawsze się broni przed zmianami pH i jeśli w jego środowisku zachodzą jakieś zmiany na tym polu, wydatkuje on bardzo dużo energii, by je odwrócić i przywrócić parametry naturalne. Organizm ma oczywiście ograniczone możliwości kontroli tych procesów i jeśli z jakichś powodów pH krwi wyjdzie poza przedział <6,9 , 7,9>, może to stanowić bezpośrednie zagrożenie dla naszego życia.

Jesteśmy tym, co jemy. Dosłownie, ponieważ na poziom kwasowości decydujący wpływ ma to, co podajemy do naszego organizmu. W zdrowej diecie powinno być zawsze 20% produktów kwasotwórczych i 80% produktów zasadotwórczych. Niestety, produkty kwasotwórcze zazwyczaj lubimy bardziej od tych zasadotwórczych. Są to między innymi cukier, węglowodany, białka zwierzęce i tłuszcze rafinowane, a także popularne używki. Po stronie produktów zasadotwórczych znajdziemy warzywa i owoce oraz wodę alkaliczną.

Na naszą równowagę kwasową ma także duży wpływ sposób jedzenia i ogólnie życie. Unikanie jedzenia wieczorem i dobre żucie posiłków jest w stanie nam pomóc, a bardzo negatywnie działa na nas stres oraz pośpiech. Co ważne, także odchudzanie zwykle skutkuje zakwaszeniem organizmu. Na równowagę kwasową szczególną uwagę powinny zwracać także osoby przyjmujące regularnie leki.