Dieta i walka z zakwaszeniem

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt tego, że źle się odżywiamy. Coraz częściej włączamy do swojej diety produkty, które są wysoko przetworzone i niszczą równowagę kwasowo zasadową w organizmie. Powodują dolegliwości zdrowotne. Warto sprawdzać jak zakwaszenia unikać. Rozwój cywilizacyjny sprawił, że codzienna dieta jest bardziej kwasowa.

Chętniej jemy to co wysoko przetworzone, a tym samym zaburzamy sobie równowagę kwasowo – zasadową w kierunku niższe pH. Poza sokiem żołądkowym i moczem, które mają odczyn kwasowy płyny człowieka są lekko alkaliczne. Dla naszego prawidłowego funkcjonowania powinniśmy mieć pH krwi na poziomie około 7,35-7,45. Choć krew ma taki właśnie system buforowy, który kwasy i ich nadmiar będzie nieco neutralizował to jednak przeciążenie będzie powodować, że osłabienie organizmu będzie się pojawiać. Dochodzi do zachwiania równowagi i pojawia się nadwyżka substancji kwasowych.

Zakwaszenia organizmu - objawy

Stan zmęczenia chronicznego, problem z koncentracją, choroby reumatyczne, zmiany zwyrodnieniowe, dna moczanowa, osteoporoza – to takie problemy zdrowotne, które rzadko są przez nas kojarzone z zakwaszeniem organizmu a to właśnie nadmiar kwasów w organizmie będzie powodował, że gromadzi się w naczyniach krwionośnych i może zwiększyć ryzyko udaru, zakłóca produkcje insuliny, powoduje cukrzycę, stwarza środowisko do rozwoju komórek rakowych, powoduje, że tworzy się w organizmie tkanka tłuszczowa.

Dolegliwości zdrowotne

Od lat 30-tych minionego wieku wiemy, że komórki nowotworowe budują się w środowisku beztlenowym, gdzie następuje proces fermentacji bez udziału tlenu. Późniejsze badania wykazały, że właśnie zakwaszenie organizmu sprawia, że nie ma dostępu do tlenu. W ten sposób tak naprawdę opisane zostały najpierw skutki zakwaszenia organizmu a potem jego przyczyny.

Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?

Nawet organizm, który będzie silnie zakwaszony doprowadzić można do równowagi, jeśli będziemy zwiększać produkty alkalizujące w diecie i w ten sposób nadmiar kwasów będzie neutralizowany. Specjaliści zalecają, by w codziennym jadłospisie było około 80 zasad i do tego 20 procent produktów kwasowych. W diecie zasadowej bardzo ważnym składnikiem będzie woda.

Z chemicznego punktu widzenia nasz organizm w 70% składa się z wody. Mamy ją w kościach, mięśniach, komórkach mózgowych i płynach międzykomórkowych. Nawet małe ubytki już będą zaburzać prawidłowe funkcjonowanie organizmu a odwodnienie, które będzie długotrwałe doprowadzi do osłabienia odporności, utraty sił i świadomości.