Dieta i walka z zakwaszeniem

Zakwaszenie organizmu i jego wpływ na zdrowie

Zakwaszenie organizmu to problem, który dotyka coraz większej grupy osób, a co ważniejsze, wiele z nich nie zdaje sobie z tego sprawy.

Wpływ na zakwaszenie organizmu ma wiele czynników, m.in. szybkie tempo życia, stres, brak aktywności fizycznej, używki, nieodpowiednia dieta, zanieczyszczenie środowiska itd. Efektem zaburzeń kwasowo-zasadowych jest pogorszenie się samopoczucia i zdrowia człowieka.

Kwasowość i zasadowość określa skala pH. Prawidłowy odczyn pH oscyluje pomiędzy 7,35 a 7,45, co oznacza, że powinien być lekko zasadowy.

Człowiek doskonale czuje się w środowisku lekko zasadowym, jeśli jednak odczyn pH wzrośnie lub spadnie, może wystąpić kwasica bądź zasadowica – obydwa stany stanowią zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Pomoc w utrzymaniu właściwego pH zapewniają wytworzone przez ludzki organizm mechanizmy.

Zasadowica pojawia się bardzo rzadko, znacznie częściej występuje acidoza, czyli kwasica. Jeśli odczyn pH spadnie poniżej 7,35 pojawia się najcięższe stadium zakwaszenia organizmu, które może spowodować śpiączkę cukrzycową, niewydolność nerek, a nawet przyczynić się do rozwoju choroby nowotworowej.

Tłuste jedzenie

Co zakwasza organizm?

Przyczyny zakwaszenia mogą być różne, do najczęstszych należą słodycze, alkohol, kawa, papierosy i inne używki, częsty stres, dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli tzw. „zachodnia”, zbyt mała ilość warzyw i owoców, brak aktywności fizycznej, zaburzenia mikroflory jelitowej, zaburzenia pracy wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz trzustki, choroby i niewydolność nerek, a także leki na nadkwasotę, czyli blokery pompy protonowej.

Zbyt duża ilość kwasów powoduje przeciążenie nerek, płuc, jelit, tkanki łącznej i krwi, które w naturalny sposób starają się usuwać kwasy z organizmu. W wyniku zaburzeń może dojść do kumulacji kwasów, czyli zakwaszenia organizmu, którego skutki można dotkliwie odczuwać.

Kwasy zazwyczaj kumulują się w tkance łącznej, która spełnia bardzo ważną funkcję w organizmie - łączy, utrzymuje i podpiera inne tkanki, pośredniczy w rozprowadzaniu tlenu, substancji odżywczych i biologicznie czynnych w całym organizmie transportuje limfocyty, a także odprowadza toksyny z tkanek i odpowiada za większość procesów obronnych.

Tkanka łączna może mieć różną budowę i spełniać różne funkcje, największa ilość kwasów kumuluje się w tkance tłuszczowej, nierzadko są to szkodliwe dla zdrowia toksyny.