Dieta i walka z zakwaszeniem

Kiedy rzeczywiście mamy do czynienia z zakwaszeniem organizmu?

Wiele osób skarży się, że nieustannie towarzyszy im zmęczenie i osłabienie. Jeśli dochodzi do tego pogorszenie się stanu włosów i paznokci, szybki przyrost wagi oraz skłonność do przeziębień, mamy do czynienia z objawami, które mogą wskazywać jednoznacznie na zakwaszenie organizmu. Oczywiście, medycyna zna ten problem już od długiego czasu, nie ulega jednak wątpliwości, że jego popularyzacja to domena kilku ostatnich lat.

Coraz częściej mówi się o alkalicznej diecie gwiazd, nie próżnują przy tym producenci suplementów diety, którzy oferują coraz więcej produktów mających sprawić, że zakwaszenie przestanie być naszym problemem. Nie da się zresztą ukryć, że próby zainteresowania potencjalnych klientów tego rodzaju problemem trafiają na podatny grunt.

Objawy zakwaszenia organizmu

Co druga kobieta nie ukrywa, że stan jej włosów i paznokci pozostawia wiele do życzenia, problemy z nadmierną masą ciała są zaś jeszcze powszechniejsze zwłaszcza, że duże znaczenie ma tu ich subiektywny odbiór. Nie inaczej jest z uczuciem zmęczenia, które zresztą może być wywołane przez dziesiątki czynników i nie mieć wiele wspólnego z zakwaszeniem organizmu. Jak zatem zyskać pewność, że to zakwaszenie organizmu, a nie jakikolwiek inny powód, jest przyczyną naszych problemów ze zdrowiem?

Stan włosów i paznokci

Równowaga kwasowo-zasadowa

Zakwaszenie organizmu nie pojawia się bez przyczyny, a podstawowym problemem chorych jest zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Tu warto wspomnieć, że sam pomiar stopnia kwasowości i zasadowości substancji nie jest trudny. W tym celu wykorzystuje się wskaźnik pH i właśnie jego wyniki są kluczowe dla dalszej diagnozy. Substancje o pH 7 mają odczyn obojętny. Wszystko to, co znajduje się poniżej, ma już odczyn kwasowy. Wskaźnik ten wykorzystuje się także po to, aby ocenić, jaki jest odczyn płynów ustrojowych.

O największych wahaniach pH można mówić w kontekście moczu, który może być zarówno kwaśny i obojętny, jak i lekko zasadowy. Wszystko to za sprawą nerek, które odgrywają wiodącą rolę w walce o to, aby nie doszło do zakwaszenia organizmu. Gdy jednak mamy do czynienia z większością płynów, charakterystyczny jest dla nich odczyn lekko zasadowy. Właśnie on jest też najwłaściwszy dla naszego zdrowia. Temu ostatniemu zagraża zaś kwasica – poważne zaburzenie, za które odpowiada dysfunkcja mechanizmów regulacyjnych w ustroju.